Macam-Macam Adaa..

Isnin

Annyeong haseyo Korea: Part 4


Salam semuaa...!!

Ye..Setahun berlalu dan sudah mahu ke trip yang lain pun..Masih lagi nak buat entry ke Korea. Hihihi.. Untuk kenangan diri sendiri di masa depan.



Hari ke 3
Masih hari ke 3..Selepas turun dari kawasan Athena Ski, maka sampailah aktiviti feveret aku, makann..



 Biasanya akan ada satu 'hot pot', dan 5 jenis lauk in small portion. Sayur ijau tu nampak biase-biase je kan? Sebenarnye tu lah yang buat aku berselera. it's a seaweed actually. Time makan memang tak akan dihidangkan air manis, just air putih aje.

 Super hero aku kat sane, cili potong yaw! 

 Dengan kakak tiri lain mak, lain bapak.haha

 Next destination, naik beskal/beca atas rel ketapi. Change the abandoned rail to a tourist attraction. Good!




 Pit stop. Lek-lek tengok view setelah mongah berkayuh. Klik-klik sini sana kejap.








Terus mengayuh, masuk tunnel..Dalam tunnel pun ade laser show 









Maka, berakhir sudah seksa mengayuh beca atas rel lagi-lagi kat kawasan bukit tadi, kami terus ke Hotel Del Pino, our 3rd hotel on 3rd day.
Sini memang sejuk. Bapak sejuk. Menarik sebab kami dapat tido Korean style (tak ingat nama apa dah). Bantal die berisi kekacang. Tengok macam keras, tapi bile tido memang lena dan bile bangun esoknye rase sangat segar.
Bilik die lengkap fridge, dapo and that small thing yang boleh masuk nasik, boleh baked cake etc.




Sementara tunggu dinner, dok jalan-jalan kat lobby hotel..Maka berlakulah aktiviti biasa, menalipon orang kat meleysia..hahaha..

Sape-sape minat tengok cite Korea mesti kenal teddy bear itu..kompem!



Our dinner, masak sendiri sotong dan udang anda yer..Nyummm..





Lepas makan bersiar-siar di kawasan hotel kejap nak menikmati udara yang sangat segar dan sejuk. Ade la this structure ala-ala stonehedge gitu.


Dalam dok jalan-jalan baru perasan tiap pokok ade pakai alat yang masuk air kat hospital tu. tak tau apa nama. Good huh..takpayah sesusah nak siram..


Hari ke 4




Morning view from my room.

Gunung Kipas sebab katenye ade rupe kipas.. Ade ke? 


Sepatah haram tak paham. Nak tanye tour leader tapi die bizi tah ke mane.

Maka sampailah kami ke kawasan Mount Soerak.( di sebut sorak)


Maka bermulalah saat2 aku pening. Masa kat sana aku jadi pelik. Asal naik kenderaan je pening..Lagi2 keta kabel yang bergoyang2.. Dalam pening2 sempat snap view =)


Dah sampai station kat atas kena daki sendiri lagi nak ke puncak. All the way aku jumpe banyak batu yang disusun2 camni..


Haa...ini dah kat atas. Bile aku selidik2, rupe2nye kepercayaan dorang ni batu disusun camni melambangkan keharmonian. Lagi tinggi lagi bagus.

Puncak Mount Soerak nun diatas tempat yang terpacak bendera tu.. Can u see? Can u?


Jumpe lagi miracle of nature. Pokok banyak yang menuju ke satu arah saje seperti di atas. Agaknye faktor angin. Atas sini memang sentiasa berangin.


Sampai tido Mr. Brian ni haa..

Haa..Lagenda Mt. Soerak. Bacelah sendiri..hehe


Eskrem yang tak cair-cair. Kat sini selamat makan eskrem sebab bahan-bahan die bukan dari non-halal. 

Bile dah turun ke bawah, jalan-jalan lagi di area situ. Kagum dengan seni halus architechture. 
Ni lebih kurang bangunan tradisional Korea. Aku sorang je eksaited nak bergambar, last-last amik gmbar jelah without me in the picture. FYI, ai tak suka bergambar seorang.




Area tokong dorang. 

Ku harapkan daun ini sudah bertukar warna ke warna jingga sebab mase tu autumn, tapi permulaan autumn daun tak bertukar warne lagi. Kempunan..




Lunch time..!!
So, here we are at Nami Island pulak!



Legend betul pemandangan ini..kan?


Daun baru bertukar sikit. Gayat sangat kami nak tengok..hehe

Haa..kalau nak tau, kat Nami Island nilah tempat cerite Winter Sonata. Tempat ni glamer sebab cerite tulah. (aku tak tengok pun, tapi taulah..) 

Tempat first kiss pun nak bagitau. Plus tempat orang salji sebelah tu.

Tempat bercinte pun nak buat tugu..Tak termasuk lagi dorang letak beskal couple ni naik pastu ramai2 buat wish untuk cinta sejati..Ek eleh..

Yang ni aku pelik..haha

Nampak macam snowman biase kan?

Tuding botol rupe2nye..







This statue memang banyak kat Nami Island ni. Melambangkan harmoni bagi kepercayaan dorang. Ade name untuk statue ni, aku tak ingat. Lupa pulak, kat Nami Island ni ade Surau tau. Very convenience. I Like.


Pastu kelam kabut la kami ke jeti, nak kejar next ferry untuk balik ke Seoul semula. 

Yeayy.. dah sampai Seoul balik..No more foe hour in bus to travel from one place to another.

Kami terus dinner dan selepas itu ke Doota for our first shooping. Aku aim souvenir je pun nak bagi kat family nanti.







Bagi aku yang tak bawak banyak sangat duit ni, souvenir memang mahal kat sini.. Hmm..Souvenir aku je dah beratus-ratus.. Hmm.. Lepas dah beli souvenir sementara sampai waktu berkumpul aku ajak kak lina buat tour sendiri. Basically Doota ni dalam area shopping area. Ade 4 mall. Doota, Milliore, dan lagi 2 aku lupaa..
Aku saje tengok street life dorang.. 









Mister jaga lalulintas pakai suit okeyyyy.. 

(10,000 Won~RM 28-30)

..to be continue..lagii... =)


Annyeong haseyo Korea: Part 5 (final)
Annyeong haseyo Korea: Part 3
Annyeong haseyo Korea: Part 2
Annyeong haseyo Korea: Part 1

Tiada ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini